CORAL CANTICELA 

La Coral Canticela va néixer l’any 1978 a Barcelona com a resultat de la il·lusió per la música d’uns matrimonis vinculats a la Parròquia de la Sagrada Família, de Barcelona, on actualment té el seu local social. El Mestre Constantí Sotelo va guiar-ne el camí durant 11 anys, amb la col·laboració dels sots-directors Montserrat Urgell i Gabriel Miralles. Des del curs 1989-90, la coral és dirigida per la mà del Mestre Gabriel Miralles.

L’activitat de la Coral Canticela des de sempre ha estat força moguda. Participa en diverses activitats parroquials celebrant tradicionalment els concerts de Nadal i Fi de Curs a la Cripta de la Sagrada Família. També ha participat en diverses trobades organitzades per la Federació Catalana d’Entitats Corals i ha fet múltiples concerts arreu del territori català.

El repertori de la coral és d’una gran riquesa doncs es caracteritza per la seva diversitat d’obres i estils que van des del cant popular català (tradicionals, sardanes ...) i d’arreu, fins a les obres més clàssiques. Podem destacar entre moltres altres les aplaudides interpretacions dels Nocturns i de les Vespres de Confessor de Mozart, la Passió segons Sant Joan, de J. S. Bach, la Missa Brevis de Haydn, els Valsos Amorosos de Brahms, la Missa en ReM de Dvorák, la Missa Criolla i Navidad Nuestra d’Ariel Ramírez, nombroses peces del Cançoner d’Upsala i del de Palau, ... 

Cal tenir present la ferma intenció de fer arribar la nostra música i de compartir-la amb tothom. Així ha organitzat i participat en múltiples trobades amb corals nacionals i d’arreu del món ( del Japó, argentines -Universidad Católica de Santa Fe, Nogoyá, Pau Casals, Anselm Clavé i Coro del Sur-, ...). Esporàdicament ha realitzat activitats juntament amb la Coral d’Enginyeria La Salle.

La Coral ha estat promotora dels tallers corals amb assaig i realització de les obres Missa Criolla, d’Ariel Ramírez, i la Passió segons Sant Joan, de J. S. Bach. Ha organitzat a la seva seu el cursos de musicologia dirigits pel Dr. Joan Bofill. A més, periòdicament, organitza classes de solfeig i tècnica vocal pels seus cantaires.

Durant el curs 2002-2003 la Coral ha treballat un programa que vol ser una petita mostra de la història de la cançó catalana. Aquest treball conclogué en un seguit de concerts presentats arreu del territori català i francès, i amb l’enregistrament d’un CD, ja a la venda. 

Tot el curs 2004-2005 ha preparat un ampli repertori de destacades peces corals d’autors catalans (inclosos els temes del CD) i els ha portat per terres argentines en una reeixida gira durant la primera quinzena d’agost (de 2005). 

Dels cursos següents cal destacar l’estudi i interpretació de la Passió segons Sant Joan, de J. S. Bach, i les Vespres de Confessor, de W. A. Mozart. A més, es manté un programa base de cançó catalana i argentina i un programa religiós per a diverses celebracions litúrgiques (casaments....).


Arrel dels tallers de la Passió Segons Sant Joan de Bach organitzats, uns quants dels músics col·laboradors van fundar la Orquestra Canticela, pertanyent a la nostra Associació. La orquestra i la coral tenen activitats paral·leles, tot i que cada curs preparen algun tema comú que s'interpreta als concerts de Nadal o Final de Curs.


GABRIEL MIRALLES, Director 
Ja des de petit realitza estudis musicals centrats en el piano, l'orgue i l'harmònium, en el Conservatori Municipal de Música de Barcelona i en l'Acadèmia Ars Nova, dirigida per Maria Canals. Els seus estudis de direcció coral han estat realitzats amb els Mestres Manuel Cabero i Pièrre Cao. 

Als quinze anys entra en contacte en el món coral com a ajudant tècnic i evoluciona ràpidament fins a sots-director a la Coral Canticela, sempre al costat del Mestre Constantí Sotelo. Actualment i des del juny del 1989 dirigeix la Coral Canticela, de la Sagrada Família de Barcelona. Entre els anys 1992 i 1998 dirigeix també la coral universitària d'Enginyeria La Salle, a Barcelona. A partir del juny de 2006 assumeix la direcció del Cor Bach, de l'Associació Bach, de Sant Miquel dels Sants, a Barcelona. El juny de 2007 funda la Nova Coral Jove a Centelles. 

Ha treballat i treballa per donar a conèixer la música del nostre país, des de tots els seus estils i èpoques, simultàniament amb nombroses peces del repertori clàssic (Palestrina, Bach, Mozart, Brahms...).

Cal destacar, entre altres, les gires realitzades amb la Coral Canticela a Argentina l'agost de 2005, i amb la Coral d'Enginyeria La Salle a Argentina l'agost del 1995 i a França el juny del 1998.

Ha estat director invitat com a especialista en música catalana en el Festival de Música Coral de Santa Fe, Argentina, organitzat pel Coro de la Universidad Católica de Santa Fe. 

Amb el suport de la Coral Canticela ha estat promotor de diferents tallers musicals participats entre els que cal destacar-ne els d'estudi i interpretació de la Missa Criolla, d'Ariel Ramírez, i la Passió segons Sant Joan, de J. S. Bach. 

Sense una dedicació professional, la seva trajectòria està marcada per una força activitat que determina les seves línies de direcció i treball, influenciades sempre per un ambient popular, parroquial i universitari, fent arribar així l'aprenentatge i el gaudi de la música als públics més variats i al cantaires de tots els nivells, sempre amb ànims de recerca en el món coral català.

 

Assajos els dimecres de 21:30h a 24h

Parròquia de la Sda. Família. C/Sardenya 450 Barcelona 

(entrada pel C/Sardenya, entrada Cripta)

email: coral@canticela.com